Tuesday, October 09, 2007

Är myndigheterna alltid de sista att veta?

Nu har tre tunga myndigheter, Försäkringskassan, Åklagarmyndigheten och Skatteverket, åtminstone de i Västerås, kommit fram till något som många länge vetat. Inte bara misstänkt, utan vetat, hela tiden, t.o.m. under innan vissa människor nästan hoppade över varandra i sin iver att skälla ut stackars Alf Svensson då han, med all rätt, påpekade sanningen.

Dessa tre myndigheter, som samarbetat under något som heter Västeråsprojektet, "en satsning inom ramen för Delegationen mot felaktiga utbetalningar", har kommit fram till att skattesmitaren och bidragsbrottslingen ofta är en och samma person. Och som SVDs Maria Abrahamsson påpekar, "det komplicerar verkligheten. Särskilt för dem som reflexmässigt brukar anklaga borgerliga regeringar för att djävlas med bidragstagare, men blunda för skattebrottslingar."

Gång på gång under min tid i Stockholm såg jag exempel på folk, och i synnerhet män mellan 19 - 32 år, som jobbade svart samtidigt som de plockade hem massor av pengar i diverse bidrag. Det smidigaste sättet för upp till 5 år sedan var att skriva in sig på någon kurs någonstans - det behövde inte ens vara på en högskola eller ett universitet. "Student" var ett eftertraktat status, för då ställde myndigheterna inga frågor, och utförde inga riktiga kontroller. Studenter - människor - ljuger ju inte, oavsett hur gammal de var. Det var nog tanken. Att ifrågasätta dem vore att "kränka deras integritet". Och vi vet hur lättkränkta det svenska folket är - även om den som "kränker" råkar ha rätt, som Alf Svensson gjorde.

Som artikeln säger, "Sossarna (och många andra, kan jag tillägga) hyste alltför länge en naiv tro på att bidragen når rätt målgrupper och att systemet närmast är självkontrollerande." En av männen jag observerade fick pengar regelbundet av socialen för att gå på språkkurs i England. De bekostade både hans bostad på Södermalm och den i Cambridge (och utrikesresor och SL-kort). Vad gjorde han då? Jo, han hyrde ut lägenheten på Södermalm periodvis i andra hand, även när han befann sig i Sverige. Då bodde han ihop med någon tjej han traffat eller övernattade hos kompisar. Vad gjorde han på "språkkurserna" utomlands? Han jobbade, så klart. Man kan tjäna ihop en bra slant under 6 månader i Storbritannien eller Irland. Hans sista flickväns mamma var en väletablerad dam som bodde på Östermalm, och hur hon än uppmanade sin dotter att hålla sig bort från oduglingen, så lyssnade dottern inte. Hon var 19 och "kär". Förhållandet sprack när hon upptäckte av en ren slump att han hade gjort en annan tjej gravid samtidigt som han bodde ihop med henne, och dessutom gett den nya tjejen flera saker som tillhörde henne. Han var 28, och hade rest över hela världen, trots att han aldrig haft ett fast jobb i hela sitt liv. Allt han, och sina likasinnade vänner hade gjort var tack vare andras skattepengar. Gissa om han levde gott!

Denna nya form av samarbete bör spridas över hela landet. Jag gissar att många fler skulle "upptäcka" att de egentligen inte behöver bidragen! Jag håller med om att folk drivs till bedrägeri (för det är precis vad det är) på grund av att de ser att de inte får behålla merparten av sin lön efter skatt. Ett plågat rop som jag ofta hör vid slutet av månaden är "varför jobbar jag??!!" när någon får syn på sista raden på lönebeskedet. Även detta måste ändras, och det snarast.

Denna analys kan också kopplas till socialförsäkringsministerns uttalande om Miljardsvinn i trygghetssystemet. "Svinnet ur systemen behöver inte alltid bero på fusk," betonade hon. "Det kan vara Försäkringskassan som gjort fel. Och det kan handla om allt från att av misstag sätta kryss i fel ruta till medvetet bedrägeri. Oavsett vem som gjort fel är det inte acceptabelt."

Det låter som om hon redan bestämt sig för att stoppa huvudet i sanden och låtsas som om medvetet bedrägeri (fusk) inte förekommer, så försiktigt uttalar hon sig. Det är det som kan göra det framtida arbetet omöjligt, känslan av att ministern är osäker. Och det ska hon inte vara, utan hon måste våga visa handlingskraft, i stället för att vara rädd för att antyda att folk fuskar hos Försäkringskassan, vilket vi också vet att många gör. Vem vet, det kanske leder till att de som säger sig lida av alla slags påhittade långvariga sjukdomar också plötsligt "upptäcker" att även de kan göra utan diverse bidrag och förtidspensionering!

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home